Veel Nederlanders besteden meer tijd aan het kiezen van de kleur van een nieuwe auto dan zich te verdiepen in de keuze van de hypotheek. Door een goede keuze te maken kunt u, gezien over de gehele looptijd, veel geld besparen. Wij erkennen dat het een saaie materie is maar als u bedenkt dat het verschil in maandlasten kan oplopen tot het bedrag waarvoor u een nieuwe auto koopt moet u hier echt even tijd voor vrij maken.

Snel wegwijs in de Hypotheekvormen en Woonlasten

Wij hebben voor u de hypotheekvormen in begrijpbare taal op een rijtje gezet. Onder de woonlasten kunt u lezen met welke kosten u als huiseigenaar te maken krijgt.

Hypotheek vormen

 • Aflossingsvrij
  U heeft lage maandlasten omdat u alleen rente betaalt. Maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Aflossing door verkoop van woning. U loopt bij een dalende huizenprijs wel het risico dat u tussentijds moet aflossen en/of er bij verkoop bijgestort moet worden. Geen hypotheekvorm voor mensen zonder eigen gelden.
 • Spaarhypotheek
  Maximaal fiscaal voordeel en aan het einde van de looptijd geen schuld meer. U spaart een tegoed bij elkaar waarmee u aan het einde van de looptijd de schuld mee inlost. De fiscale aftrek blijft optimaal omdat u niets aflost maar spaart. De maandelijkse premie wordt tussentijds aangepast aan de rentestand. De hypotheekrente is gelijk aan de rente op de premie. Als de rente stijgt moet u minder premie te betalen. Toch blijven de maandelijkse lasten vrijwel altijd hetzelfde. Eindbedrag is gegarandeerd dus u loopt alleen risico op de rentestand. Let wel! Op een looptijd van 30 jaar heeft u pas na 21 jaar de helft van de benodigde som gespaard waarmee u het huis kunt afbetalen.
 • Beleggingshypotheek
  Maximaal fiscaal voordeel en opbouw van vermogen door belegging. U betaalt gewoon rente over de hypotheek en legt iedere maand een bedrag in waarmee de bank gaat beleggen. U heeft geen gegarandeerd eindbedrag waarmee u de schuld zou kunnen aflossen. Geen product voor mensen die van zekerheid houden
 • Spaar- en beleggingshypotheek
  Maximaal fiscaal voordeel en opbouw van vermogen door belegging en/of sparen. U kunt hierbij kiezen en tussentijds veranderen of u spaart dan wel gaat beleggen.
 • Lineaire hypotheek
  Uw maandlasten worden steeds lager en aan het einde van de looptijd heeft u geen schuld meer. Gedurende de gehele looptijd betaalt u iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing.  Doordat uw hypotheekschuld iedere maand iets kleiner wordt betaalt u hier minder rente over. Nadeel is dat u geen optimale hypotheekaftrek heeft. Voordeel is dat u in de loop van de jaren steeds minder gaat betalen.
 • Annuïteitenhypotheek
  Gewoon aflossen op de lening en weten waar u aan toe bent. Iedere maand betaalt u hetzelfde bedrag . In het begin voornamelijk rente en in de loop van de jaren steeds meer aflossing. U schuld wordt dus steeds kleiner totdat het helemaal afbetaald is. Nadeel, gezien de verwachte rentestijging wel opletten welke afspraken u met u bank maakt en de fiscale aftrek door het kleinere rentedeel is niet optimaal.
 • Speciale Hypotheken
  Met een Generatie hypotheek kunnen ouders garant staan voor hun kinderen. Ook zijn er hypotheekvormen waarbij u de overwaarde kunt verzilveren. Dit geld kunt u gebruiken hoe u wilt alleen de kosten die u weer in het huis steekt blijven aftrekbaar.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek