21.10.2010

Een hypotheek afsluiten is in 2010 flink goedkoper geworden. De hypotheekrente laat al het hele jaar een dalende lijn zien. Een lage rente kan een duwtje in de juiste richting betekenen voor potentiële woningkopers. Hypotheken met een rentevaste periode vanaf vijf jaar zijn nu 20 procent goedkoper dan in het begin van 2010.

Impuls voor woningmarkt

Voor woningkopers is de rentedaling zeer positief. Ter illustratie: bij een koopprijs van 250.000 euro betekent 1 procent lagere rente dat de hypotheeklasten per maand ruim 200 euro bruto lager uitvallen.

Hypotheken met NHG

Een analyse van de rentetarieven van zestien hypotheekverstrekkers met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wijst uit dat de rente gemiddeld een procentpunt is gedaald. Ook bij de hypotheken met een variabele rente hebben veel aanbieders hun rente in 2010 verlaagd.

Historisch lage rente

Historisch gezien heeft de rente een absoluut minimum bereikt. Centrale banken lenen zelfs geld uit tegen minder dan 1 procent. De rentedaling wordt vooral veroorzaakt door de lage rente op de kapitaalmarkt als gevolg van de crisis die in 2007 begon.

Toekomstverwachtingen

Veel analisten verwachten dat de hypotheekrente op korte termijn gelijk zal blijven of licht zal dalen. Op de wat langere termijn verwachten de meeste analisten wel een renteverhoging