Match Makelaars verhuurt al 20 jaar woningen en we zien exact hoe de vraag zich door de tijd heeft ontwikkelt. Het tekort aan huurwoningen is een structureel maar ook landelijk probleem. In 2017 noteerden we een record aantal reacties voor een huurwoning in de wijk Bergpolder. De eerste dag deden maar liefst 650 kandidaten het verzoek voor een bezichtiging.

Er heerst een euforische stemming maar hoe zit het nu werkelijk met de ontwikkeling van de huurprijzen voor appartementen en woningen in Rotterdam e.o. en wat zal 2018 ons gaan brengen. 

Rotterdam is momenteel populair bij huurders en kopers. Veel beleggers mengen zich onder de kopers om de woning te gaan verhuren. De huurprijzen zien we stijgen maar we zien ook dat de huur blijft hangen op bepaalde grenzen omdat de salarissen niet meestijgen. Ondanks het  economisch herstel blijken werkgevers voorzichtig te blijven. Zowel werkgevers als huurders lijken niet hun vingers te willen branden aan te hoge lasten.

Economie

Rotterdam is een stad waar het inkomen onder het landelijk gemiddelde ligt. Verhuur makelaars schermen met hoge huren door voor expats te kiezen maar helaas is de werkelijkheid  dat deze expats helemaal niet zoveel verdienen en vaak maar voor een korte periode in een woning blijven. Iedereen die een woning zoekt komt wel bij ons aanbod terecht en we hebben dan ook een uitermate goed beeld wat er zich in deze stad afspeelt.

Rotterdam is voor bedrijven niet aantrekkelijk genoeg om zich te vestigen.  Dit komt ook tot uiting in de vierkante meterprijs voor kantoorruimte die tot de laagste van heel Europa behoort. Minder werk is ook minder mensen met een goed inkomen en bepaalt de hoogte van de te realiseren huurprijzen.

Wij verwachten echter wel dat een grote multinational zijn hoofdkantoor hier gaat vestigen. Dat zou een geweldige impuls voor de stad betekenen met als direct gevolg dat de huurprijzen met procenten tegelijk gaan stijgen.
 

Waar zit nu precies de vraag in de Rotterdamse regio

Prijsklasse tot 700 euro

De grootste vraag is bij woningen tot 700 euro. Hier komen standaard direct vele honderden reacties binnen voor de meer populaire wijken die zich voornamelijk op de noordelijke helft van de stad bevinden. Ter verduidelijking: het verschil tussen de nummer 1 wijk Kralingen en bijvoorbeeld Charlois is gigantisch groot. Als we Kralingen op 100 procent stellen dan reageert er voor een appartement in de wijk Charlois maar 0,065% qua aantal. Vanwege het woningwaarderingstelsel zijn bij deze woningen de wettelijke prijsstijgingen te zien en is maximaal 2.4% in 2018. 

Prijsklasse 700-900 euro

In deze prijsklasse zit een zeer grote vraag met ca. 200-500 aanvragen voor bezichtiging per week. Dit komt doordat men veelal geen sociale woning kan huren vanwege een te hoog inkomen. In het Centrum zijn er vrijwel geen woningen meer voor deze prijs. Rondom het centrum heb je een leuk 2 of 3 kamer appartement tot 70m². In Rotterdam Zuid en Schiedam heb je hiervoor al snel 75-85m² en daar zitten ook echt goede woningen bij.  In de afgelopen twee jaar zien we dat de huren in deze prijsklasse met ca. 15% zijn gestegen. Voor 2018 zal hier ca. 5% bijkomen. 

Prijsklasse 900-1250 euro

In deze prijsklasse zakt  het aantal reacties naar enkele tientallen aanvragen voor bezichtiging  per week voor de populaire wijken. In minder populaire wijken kan dit terugvallen naar enkele reacties.

In deze prijsklasse zijn de huren al jaren stabiel en groeien mee met de inflatie en voor populaire wijken met ca 2%.

Prijsklasse 1250 – 1500

Heel wisselend beeld qua vraag. Voor een goede woning reageren er 10-20 per week. Locatie is hierbij van heel groot belang en Centrum en Kralingen zijn de plekken waar ze zoeken.

In deze prijsklasse moet een woning echt iets te bieden hebben. Ze moeten in goede staat van onderhoud zijn, veelal gestoffeerd en kwalitatief hoogwaardig zijn. Er zijn uitzonderingen maar dat is te uitgebreid om hier te vermelden. In deze prijsklasse zitten ook de ruime studentenwoningen die vol continu verhuurd zijn en waar de vraag groter is dan het aanbod.

De huren stijgen hier met de inflatie mee.

Prijsklasse 1500-2500

In deze prijsklasse zakt de vraag echt weg tenzij het grote appartementen met minimaal 4 kamers betreft of ruime woonhuizen met comfort. Een vrijstaande gestoffeerde villa tot 2500 euro per maand, ook in de noordelijk gelegen randgemeenten,  is relatief snel  verhuurd. Gemeubileerde appartementen voor expats kennen als nadeel dat het budget gerelateerd is . De eisen liggen heel hoog bij dit kritische publiek. Bij korte huurperiodes gaan de huren omhoog maar dat heeft wel als nadeel dat de mutatie kosten hoog zijn en verhuurders er achter komen dat dit geen interessante markt is. 

Rotterdam en omgeving heeft een chronisch tekort aan 4 en 5 kamer appartementen/ woningen en ook in deze hogere prijsklasse is er een duidelijk tekort. De prijzen in deze prijsklasse zijn stabiel en stijgen mee met de inflatie.

Prijsklasse 2500 en hoger

Rotterdam heeft maar heel weinig echt grote huizen en appartementen. Huurders met grote budgeten  wijken veelal  uit naar plaatsen zoals Wassenaar en Den Haag. Er is een markt voor grote woningen maar daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat er we het dan over kleine aantallen aanvragen per jaar hebben en de vraag zich toespitst op het Centrum, Middelland, Blijdorp en Hillegersberg vanwege de aanwezigheid van de Internationale scholen.

Top 10 populairste woonwijken/buurten van Rotterdam

Doordat we in alle wijken en buiten de stad opereren en overal aanbod verhuren en verkopen kunnen we op basis van 15 jaar registratie van reacties via internet dit betrouwbare overzicht opstellen.

  1. Kralingen
  2. Centrum  (snelle stijger)
  3. Provenierswijk
  4. Blijdorp
  5. Bergpolder/Liskwartier
  6. Noordereiland
  7. Middelland
  8. Oude Noorden
  9. Hillegersberg
  10. Kleiwegkwartier

Er is een duidelijke  voorkeur en de verschillen in vraag zijn per wijk in Rotterdam letterlijk gigantisch te noemen.

De afgelopen jaren zijn er wel verschuivingen geweest. Kralingen is altijd met stip de nummer 1 geweest en zal dat ook wel zo blijven. In de crisistijd was dit ook de enige wijk in Rotterdam die overeind bleef staan qua huur en koopsommen.  Rotterdam Centrum was jarenlang nummer 3 en nog niet zo populair als nu en daar is de vraag verdrievoudigd. Opkomende wijken zijn Middelland en het Noordereiland. In relatieve zin zien we een terugval bij wijken zoals Hillegersberg en Prinsenland terwijl Ommoord bijvoorbeeld juist stijgt. Ook is de vraag flink aangetrokken in het zuiden van de stad. Daar was op een gegeven moment de vraag tot een dieptepunt gezonken. Maar nu de stad in een positieve vibe terecht  is gekomen, is ook daar een inhaalslag ontstaan en wijken mensen uit naar deze betaalbare woningen.

Vraag het de specialist

Voor alles wat u wilt weten over huren, verhuren en beleggen in Rotterdams Vastgoed kunt u bij ons terecht. Zeker als u wilt investeren zijn wij de aangewezen partij om de juiste aankopen te doen. Wij hebben letterlijk in vrijwel elke straat verhuurd (ook corporatiebezit) en weten precies wat u kunt verwachten. De actuele BAR (Bruto Aanvang Rendement)  is bij ons bekend zodat u een weloverwogen investeringsbesluit kunt nemen op basis van de werkelijke huuropbrengst. Als u wilt verhuren kom dan praten want met onze adviezen haalt u het hoogste rendement. We zien zoveel gekkigheid en onkunde dat we met recht kunt stellen dat u beter kunt voorkomen dan genezen!

Dennis Stello

Register Taxateur

Match Makelaars